Treceți la conținutul principal

Omul care citeşte cartea


Cei care nu pot învăţa din istorie sunt condamnaţi să o repete.
                                                                                            George SantayanaEu sunt pasionat de tot ceea ce înseamnă Al Doilea Război Mondial şi tocmai de aceea caut filme,documentare,cărţi.Un film bun este Der Untergang/Downfall,pentru documentare există Discovery,HistoryChannel şi multe altele.Dar cărţi ?

Uitându-mă prin biblioteca personală şi cautând ceva interesant de citit am dat peste 2 cărţi scrise de un anume Sven Hassel de care nu mai auzisem niciodată : Gestapo şi General SS.

Am fost surprins de faptul că erau scrise la persoana întâi dar mai ales pentru că prezentau o altă faţă a războiului,cea reală,dar şi faptul că povestitorul era un soldat din armata germană.

După ce le-am terminat am căutat şi am aflat că Sven a scris nu mai puţin de 14 cărţi în care povesteşte ororile pe care le-a trăit pe front alături de camarazii săi.Am gasit mare parte din ele la biblioteca unde am abonament şi le-am citit cu plăcere.Sunt presărate de-a lungul cărţii şi o mulţime de părţi amuzante,momentul meu preferat fiind cel în care subtilul hoţ Joseph Porta adoptă un urs pe nume Rasputin,ce iubeşte berea şi căsăpitul de ruşi.De asemenea mai este un pasaj într-una dintre cărţi în care au fost în Bucureşti,ocazie cu care acelaşi Porta îşi câştigă celebrul lui joben galben.

Recomand cu căldură cărţile lui Sven Hassel oricărui pasionat de istorie sau pur şi simplu de lectură.Mai jos aveţi o listă cu colecţia de cărţi semnate Sven Hassel.

Legiunea blestemaţilor (De fordømtes Legion) - 1953
Blindatele morţii (Døden på Larvefødder) - 1958
Camarazi de front (Frontkammerater) - 1960
Batalion de marş (Marchbataillon) - 1962
Gestapo (Gestapo) - 1963
Monte Cassino (Monte Cassino) - 1963
Lichidaţi Parisul (Likvidér Paris) - 1967
General SS (SS-Generalen) - 1969
Imperiul iadului (Kommando Reichsführer Himmler) - 1971
Moarte şi viscol (Jeg saa dem dö) - 1976
Drum sîngeros către moarte (Glemt af Gud) - 1977
Curtea marţiala (Krigsret) - 1979
Închisoarea OGPU (GPU-Fængslet) - 1981
Comisarul (The Commissar) - 1985Îmi amintesc ca am fost la Stalingrad împreuna cu trupe române si că românii erau camarazi foarte buni.Dar, ca şi noi, se simţeau folosiţi. 
                                                                                 Sven Hassel

Postări populare de pe acest blog

Spiderman Homecoming sau despre Daddy Issues

Am fost si sunt fan Spiderman de cand eram mic, aveam jucarii, postere, haine cu el si ma uitam religios la desenele animate, am vazut toate filmele dinainte si am asteptat cu nerabdare acest film deoarece dupa scenele cu el din Civil War am fost convins ca cei de la Marvel stiu cum sa faca un film in care Spiderman sa fie cel din benzile desenate.

Filmul nu m-a dezamagit, e un film bun. E cel mai bun film Marvel ? Nu. E cel mai bun film cu Spiderman ? Poate. E cam la egalitate cu Spiderman 2. E insa o gura de aer proaspat deoarece nu e un film in care universul, galaxia sau planeta sunt in pericol iar personajul negativ nu vrea sa le distruga. E cel mai bun villain din MCU, la egalitate cu Loki si Wilson Fisk. Michael Keaton ca Adrian Toomes/Vulture e una din cele mai inspirate alegeri si poate si de aceea e unul din cele mai bune personaje negative din Universul Marvel.

Povestea filmului e simpla si la obiect, in fond personajul principal e un super-erou de 15 ani ce inca nu stie e…

Arhanghelul Raul

O sa fiu scurt si la obiect, la fel ca si cartea. Arhanghelul Raul e o carte SF scrisa de Ovidiu Eftimie, scriitor pentru Times New Roman, un site de umor destul de cunoscut. La fel ca si articolele de pe site si aceasta carte este plina de glume si majoritatea sunt foarte bune.

Povestea cartii e simpla, Raul, un tip obisnuit ajunge in iad dar e trimis inapoi pe Pamant pentru a opri Apocalipsa. Lui i se mai alatura un agent SRI, nasii de pe trenuri si alte personaje, unele mai traznite decat altele.

Nu vei privi cu aceasi ochi intarzierile trenurilor si circulatul cu "nasul" dupa ce vei citi cartea. Cartea fiind scurta, la doar 170 de pagini, permite povestii sa fie extrem de concisa si in ciuda numeroaselor elemente introduse se misca intr-un ritm alert tinandu-te in priza.

Am citit cartea in aproximativ doua ore si nici nu am simtit cum a trecut timpul iar datorita concentratiei mari de glume pe pagina am fost constant cu un zambet pe buze. Recomand cartea celor ce vor sa…

Mass Effect 1 Review

Tu esti Shepard. Esti singura speranta a omenirii. Daca nu ai mai auzit de povestea asta pana acum inseamna ca nu ai jucat nici un alt joc sau vazut vreun film. Acum, desi povestea e cliseica pana in maduva oaselor nu am putut sa nu joc un RPG atat de laudat atat de gameri cat si presa de specialitate.

Un alt motiv pentru care am vrut sa joc Mass Effect e faptul ca pe alocuri se inspira din trilogia Fundatia, de Isaac Asimov si ca fan al scriiturii sale nu am putut rata un asemenea joc.

Dupa cum spuneam, povestea e destul de cliseica, tu esti Shepard, un soldat pamantean ales sa devina Spectru, adica un fel de James Bond interspatial ce nu raspunde decat in fata unui consiliu. Totul bine si frumos pentru al nostru oier (Shepard/Shepherd, get it ?)dar fix in misiunea importanta in care isi arata calitatile totul merge prost pentru el. Si de aici urmeaza o poveste demna de Hollywood in care eroul nostru dovedeste tuturor ca defapt se pregateste o conspiratie uriasa pentru a elimina via…