Treceți la conținutul principal

Omul care citeşte cartea


Cei care nu pot învăţa din istorie sunt condamnaţi să o repete.
                                                                                            George SantayanaEu sunt pasionat de tot ceea ce înseamnă Al Doilea Război Mondial şi tocmai de aceea caut filme,documentare,cărţi.Un film bun este Der Untergang/Downfall,pentru documentare există Discovery,HistoryChannel şi multe altele.Dar cărţi ?

Uitându-mă prin biblioteca personală şi cautând ceva interesant de citit am dat peste 2 cărţi scrise de un anume Sven Hassel de care nu mai auzisem niciodată : Gestapo şi General SS.

Am fost surprins de faptul că erau scrise la persoana întâi dar mai ales pentru că prezentau o altă faţă a războiului,cea reală,dar şi faptul că povestitorul era un soldat din armata germană.

După ce le-am terminat am căutat şi am aflat că Sven a scris nu mai puţin de 14 cărţi în care povesteşte ororile pe care le-a trăit pe front alături de camarazii săi.Am gasit mare parte din ele la biblioteca unde am abonament şi le-am citit cu plăcere.Sunt presărate de-a lungul cărţii şi o mulţime de părţi amuzante,momentul meu preferat fiind cel în care subtilul hoţ Joseph Porta adoptă un urs pe nume Rasputin,ce iubeşte berea şi căsăpitul de ruşi.De asemenea mai este un pasaj într-una dintre cărţi în care au fost în Bucureşti,ocazie cu care acelaşi Porta îşi câştigă celebrul lui joben galben.

Recomand cu căldură cărţile lui Sven Hassel oricărui pasionat de istorie sau pur şi simplu de lectură.Mai jos aveţi o listă cu colecţia de cărţi semnate Sven Hassel.

Legiunea blestemaţilor (De fordømtes Legion) - 1953
Blindatele morţii (Døden på Larvefødder) - 1958
Camarazi de front (Frontkammerater) - 1960
Batalion de marş (Marchbataillon) - 1962
Gestapo (Gestapo) - 1963
Monte Cassino (Monte Cassino) - 1963
Lichidaţi Parisul (Likvidér Paris) - 1967
General SS (SS-Generalen) - 1969
Imperiul iadului (Kommando Reichsführer Himmler) - 1971
Moarte şi viscol (Jeg saa dem dö) - 1976
Drum sîngeros către moarte (Glemt af Gud) - 1977
Curtea marţiala (Krigsret) - 1979
Închisoarea OGPU (GPU-Fængslet) - 1981
Comisarul (The Commissar) - 1985Îmi amintesc ca am fost la Stalingrad împreuna cu trupe române si că românii erau camarazi foarte buni.Dar, ca şi noi, se simţeau folosiţi. 
                                                                                 Sven Hassel