Treceți la conținutul principal

Eu si filmul-1999

Did you know that the first Matrix was designed to be a perfect human world? Where none suffered, where everyone would be happy. It was a disaster. No one would accept the program. Entire crops were lost. Some believed we lacked the programming language to describe your perfect world. But I believe that, as a species, human beings define their reality through suffering and misery. The perfect world was a dream that your primitive cerebrum kept trying to wake up from. Which is why the Matrix was redesigned to this: the peak of your civilization. 

The Matrix-1999


Fratii Wachovski au creat in 1999 un film ce a devenit pilon de rezistenta al genului science-fiction alaturi de nume mari precum Terminator,Star Wars sau Star Trek.De ce a fost asa de bun ?Pentru ca a revolutionat lumea filmului nu doar prin tehnici noi de filmare ce au fost copiate si parodiate de nenumarate ori dar si printr-o poveste si atmosfera ce a speriat prin realismul ei.

Am citit o carte care avea un titlu de genul "Matrix-Intre fictiune si adevar",nu imi amintesc exact,in care erau expuse anumite momente din film dintr-o alta lumina.Efectiv filmul era disecat si i se gaseau nenumarate sensuri si mesaje,religioase,stiintifice sau pur si simplu fantastice.

Acea carte m-a facut sa mai vad inca o data filmul doar pentru a observa si eu acele momente subliniate si a intelege mai profund mesajele acestuia.Totusi nu l-am vazut doar de doua ori ci de prea multe ori ca sa imi mai amintesc.Desi continuarile nu s-au ridicat la nivelul primului film au fost si ele exceptionale si regizorii au demonstrat ca stiu sa puna in scena povesti extrem de bune,lucru confirmat si de succesul din 2006 cu filmul V de la Vendetta,o alta capodopera a lor.

Pornind de la actori,scenariu,decoruri,cadre,totul a fost in tema filmului si au reusit sa ne trasmita un mesaj foarte clar: sa fim atenti cu ceea ce incearca lumea moderna sa faca,si anume sa ne faca dependenti de tehnologie.Povestea mi-a placut atat de mult incat mi-a ramas in minte mult timp dupa vizionarea filmului si chiar mi-am pus o intrebare usor amuzanta: daca Matrix e continuare povestii din Terminator unde de asemenea vedem un conflict intre om si inteligentul artificial.Desi pare o idee buna chiar de un film,sper ca aceasta legatura sa nu aiba loc niciodata la Hollywood pentru ca ar iesi un film prost,in genul Alien vs Predator.

Alte filme foarte bune din 1999: Fight Club,The Green Mile,10 Things I Hate About You,American Pie.