Treceți la conținutul principal

Recomandare: Isaac Asimov


In ultimul timp am tot recomandat filme dar m-am gandit: cartile ce au ? Ei bine astazi recomand carti. Nu una, nu doua, ci 23 !

Dar sa o iau de la inceput. Isaac Asimov e un scriitor american de origine rusa nascut in 1920 ce a influentat scena science fiction si a carui munca e apreciata si in ziua de azi. Ce e asa special la ceea ce a scris ? Ei bine el a creat cele 3 legi ale roboticii:
 Legea 1 Un robot nu are voie sa pricinuiasca vreun rau unei fiinte umane, sau prin neintervetie, sa permita ca unei fiinte omenesti sa i se faca rau.
 Legea 2 Un robot trebuie sa se supuna ordinelor date de catre o fiinta umana atat timp cat ele nu intra in contradictie cu Legea 1.
 Legea 3 Un robot trebuie sa-si protejeze propria existenta, atat timp cat acest lucru nu intra in contradictie cu Legea 1 sau Legea 2.

Dar daca nici asta nu e interesant atunci am o intrebare ? Va plac filmele aparute in Marvel Cinematic Universe ? Adica toate filmele produse de Marvel din 2008 incoace ? Iron Man, Avengers, Guardians of the Galaxy ? Daca raspunsul e da, atunci am vesti bune: cele trei mari serii scrise de Asimov, Seria Robotii, Seria Fundatia si Seria Imperiul au fost alipite spre sfarsitul carierei si vietii sale astfel incat acuma exista 23 de romane,nuvele sau colectii de povestiri scurte ce au loc in acelasi univers, un univers in care oamenii au creat Inteligenta Artificiala, au colonizat spatiul si au creat zborul intergalactic.

Asimov a copilarit intr-o perioada in care robotii nu erau vazuti cu ochi buni, dar el a reusit sa vada ca acestia pot sa ajute rasa umana sa evolueze. Totodata el a vazut un viitor pe de-o parte frumos, in care omenirea se extinde si ajunge sa colonizeze o buna bucata de spatiu si citind cartile lui imi pare extrem de rau ca cel mai probabil nu voi ajunge niciodata sa experimentez senzatia unui zbor intergalactic sau a pasirii pe o alta planeta. Dar viitorul nu e chiar atat de roz, tot el a vazut un viitor in care desi omenirea se extinde pe o suprafata atat de mare uita de unde a plecat si Pamantul ajunge doar un mit.

As putea sa ma lungesc toata ziua si sa explic de ce imi place opera lui Asimov, de la stilul simplist si o naratiune ce curge repede si limpede pana la viziunea extrem de interesanta a unui posibil viitor dar cel mai simplu e sa luati o carte ce are pe coperta numele lui si sa o cititi.

PS. Doua ecranizari mari au fost create din povestile sale, I,Robot cu Will Smith si Bicentennial Man cu regretatul Robin Williams, iar Bicentennial Man e chiar un film foarte bun si emotionant.

PPS. Pentru ca e complicat sa convingi pe cineva ca o carte e buna va ofer doar un link spre o scurta povestire scrisa de Asimov (8 pagini) cunoscuta sub numele de Ultima Intrebare (The Last Question)

Postări populare de pe acest blog

Melodia de duminica

Arhanghelul Raul

O sa fiu scurt si la obiect, la fel ca si cartea. Arhanghelul Raul e o carte SF scrisa de Ovidiu Eftimie, scriitor pentru Times New Roman, un site de umor destul de cunoscut. La fel ca si articolele de pe site si aceasta carte este plina de glume si majoritatea sunt foarte bune.

Povestea cartii e simpla, Raul, un tip obisnuit ajunge in iad dar e trimis inapoi pe Pamant pentru a opri Apocalipsa. Lui i se mai alatura un agent SRI, nasii de pe trenuri si alte personaje, unele mai traznite decat altele.

Nu vei privi cu aceasi ochi intarzierile trenurilor si circulatul cu "nasul" dupa ce vei citi cartea. Cartea fiind scurta, la doar 170 de pagini, permite povestii sa fie extrem de concisa si in ciuda numeroaselor elemente introduse se misca intr-un ritm alert tinandu-te in priza.

Am citit cartea in aproximativ doua ore si nici nu am simtit cum a trecut timpul iar datorita concentratiei mari de glume pe pagina am fost constant cu un zambet pe buze. Recomand cartea celor ce vor sa…

Am incercat ceva nou !